March 2

Apă înainte de cafea: un obicei ce funcționează

Apa si cafea

Dacă ești un om obișnuit ca mine, îți place să îți începi ziua cu un drum spre bucătărie, luând câteva mai multe boabe de cafea, strecurându-le prin râjniță câteva secunde, apoi aruncându-le în cafetieră cu câteva cești de apă. Știu că sunt multe studii care arată beneficiile consumului de cafea însă nu mulți știu că există efecte secundare în cazul în care acea ceașcă de cafea este primul lucru care îl bei dimineața.

Totuși dacă nu ai destul timp să îți iei micul dejun sau pur și simplu nu ai poftă de mâncare, ce ar fi dacă am putea să o bem corespunzător? Chiar dacă mulți dintre noi fac asta, este bine de știut că nu ar trebui consumată între ora 8 și 9 dimineața, deoarece în acest interval orar, corpul nostru produce cortizonul, acesta fiind un hormon ce ne trezește într-un mod cât se poate de natural. Perioada cea mai potrivită de băut este în intervalul 9:30 – 11:30, atunci când nivelul cortizonului scade.

Apa si cafea La FantanaAm avut momente când începusem să beau cafea destul de des dimineața, intrând la tura 1 la serviciu (a se citi ora 6am), direct, fara a mânca sau bea o gura de apă înainte. După ceva timp, au început să apară dureri de stomac și nu știam de la ce poate fi.

Din acel moment am început să mă informez pe internet si am găsit legătura lipsă: Apa. Deoarece cafeaua are un grad ridicat de aciditate aceasta poate irita pereții stomacului producându-se astfel acid clorhidiric (HCl). Nu concepeam cum alți colegi puteau bea apă și cafea când eu… abia dacă beam 500ml de lichide într-o zi!
Multinaționala pentru care lucrez aici în Târgoviște folosesc apa plată de La Fântâna așa că am început să mă obișnuiesc să beau câte un pahar de apă  înainte de a bea cafea pentru a nu mă dezhidrata. Sincer, mă simțeam mult mai bine făcând asta de fiecare dată. Bineînțeles că am început să iau și micul dejun regulat contribuind la starea de bine și de sănătate. Toate combinate mă fac mai energic și mă simt foarte productiv dimineața fără a mai lua diverse pastile/vitamine, chestii artificiale care, după părerea mea, au mai mult efect placebo decât să te facă bine.

Ce este funny? Se întâmplă dimineața să găsesc automatul de cafea fie stricat, fie fără elementul principal :)  Am zis că mâine o să-mi iau inima-n dinți și o să recomand managerului de departament să depună diligențele necesare pentru a procura aparatul de cafea Senseo Sarista special adaptat pentru cafeaua Kafune oferită de băieții de La Fântâna; doar așa poți avea acel gust ideal de cafea din boabe măcinate pe loc ce oferă prospețime și un gust unic. Nu de alta, dar colegii din București deja primesc cafea la birou pe bază de abonament, și cred că șeful si-ar dori ca angajatii sa fie într-o formă maximă. :)

Câteodată mă tot gândesc ce bine ar fi fost dacă la aparatul de apă de La Fântâna ar curge separat și cafea proaspătă :) asta pentru a ne reaminti cât de important este sa bem un pahar de apă la ceașca zilnică de cafea!

 

 

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017.

Bookmark and Share

Tags:

Posted March 2, 2017 by Florin in category Articles

Comments