Tăiere pomi fructiferi. Sfaturi utile.

Ramuri Primavara Filipescu.eu

De îndată ce vremea începe a se încălzi, iar ultima zăpadă se topește, fiecare dintre noi, grădinar sau nu, începem a ne face apariția prin curte. Pentru aceia dintre noi care au un petec de pământ, primăvara înseamnă lucrări prin grădină, inclusiv toaletarea pomilor fructiferi.

Poate zici ca este suficient să tai câteva crenguțe la întâmplare ca pomul să fie îmbelșugat în decursul anului dar lucrurile nu stau chiar așa. La tăierea acestora se ia în calcul soiul acestora, stadiul de dezvoltare și vigoarea acestuia. Există mai multe feluri de tăieri iar acestea se clasifica în tăierile anule de întreținere, tăieri pentru formarea coroanei sau cele de fructificare și intinerire, menținându-se echilibrul dintre creștere și rodire.

Recomand să intri pe MagazinulCuScule.ro și te asiguri ca dispui de uneltele necesare precum:

  • Foarfecă pentru crengi; (caută codul YT-8801)
  • Fierăstrău de pomi; (caută codul YT-8876)
  • Mănuși de grădină; (cauta codul 74102)
  • Scară. (caută codul 17704)

Pentru mai multe articole intrați pe CatalogScule Grădină.

La prima comandă am preferat să sun, dar începând cu a doua, am accesat direct contul creat și mi-am plasat singur comenzile pe site.

Revenind la subiect, pentru ca o tăiere să fie eficientă, trebuie urmărite următoarele:

  • scăpați de ramurile care s-au uscat sau cele care sunt rupte, inclusiv cele orientate spre interior;
  • dacă nu sunt ramificații, se taie oblic, imediat deasupra unui mugure care este orientat spre exterior;

Se poate amâna o tăiere? Sigur. În cazul în care pomii au fost afectați de vreme geroasă, tăierea se poate amâna pâna mai târziu în primăvară, dar bineînțeles până ca aceștia să intre în vegetație.

Scurtarea. Ramurile de un an, se scurtează deasupra unui mugure, la aproximativ 0.5 cm. Acest lucru favorizează creșterea unor ramuri scurte, care se pot fructifica în acel an sau următorul.

Unelte de calitate. Este foarte important ca tăierea să fie cât mai precisă și curată, având în vedere ca rana produsă pomului să fie minimă, de aceea este bine să alegi scule de calitate precum cele de la Yato. O foarfecă bună trebuie să fie ușoară, rezistentă și durabilă în timp.

Mare atenție la greșelile frecvente în tăierea pomilor. Daca aceștia se taie târziu, dupa ce pornesc în vegetație, acest procedeu poate aduce daune pomului, deoarece seva acumulată în timpul iernii, migreaza încet – încet către muguri dinspre exterior, iar aceștia fiind îndepărtați, poat afecta creșterea pomului, inclusiv calitatea fructelor.

Spor la treabă! 🙂

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *