Educația financiară în România

Extrase bancare, comisioane de administrare, credite nebancare, limite de credit… pentru mulți dintre noi aceste cuvinte ni se par scrise în limbi străine.

Acum câteva luni urmăream pe internet o știre mai veche de prin 2014 legat de un studiu pe 12 țări despre educația financiară unde Romania a ocupat cu rușine ultimul loc alături de Rusia. Concluziile acelui studiu este că, din punct de vedere financiar, românii sunt destul de slab educați. Personal, consider că alfabetizarea financiară trebuie începută de la vârste cât mai fragede pentru a deprinde cu ușurință aceste taine ale finanțelor. Motivul principal al oamenilor legat de problemele financiare prin care trec, este strâns legat de învățământul de la noi care din păcate nu te învață nimic despre bani. Consider că oricine trebuie să aibă cunoștințe financiare cel puțin de bază pentru a putea accesa și beneficia de multitudinea de produse financiare existente pe piața din România.

După cum probabil unii dintre voi știti, eu lucrez în domeniul financiar iar prietenii știu la cine să apleze pentru mai multe informații când vor sa folosească un produs bancar sau nebancar. De când mă știu mi-au placut cifrele (însă nu matematica! 😀 ) si băncile. Primul card bancar a fost unul de debit unde îmi depuneam economiile de la părinți, asta se întâmpla la vârsta de 14 ani când am avut posibilitatea să-mi deschid un cont curent și primul card de debit. Dacă aș fi primit $1 la fiecare recomandare gratuită facută instituțiilor financiare din România, eram departe acum. 😀

Să revenim la subiectul nostru. Lucrând ani buni pe parte de colectare creanțe, am descoperit fel și fel de oameni, unii mai mult sau mai puțin dornici de discuție, oameni din toate păturile sociale ale țării, oameni care știau fiecare comision, dobândă și taxă aplicată de bancă cât și aceia care nu știau ce este acela un card de credit sau o descoperire și cum se folosește.

În rândurile următoare îți voi oferi câteva informații legate de credite în general.

Creditele pot fi de mai multe feluri:

  • Credite de nevoi personale – pentru acestea nu contează destinația sumei împrumutate. Aici dobânzile sunt în medie în jur de 10%/an iar perioada de rambursare nu depășește 60 luni (5 ani);
  • Credite ipotecare – acestea sunt destinate achiziției de imobile – case, terenuri. Dobânzile practicate sunt mai mici însa sunt pe perioade mai mari până la 35 ani.
  • Leasing – destinate achiziției de mașini, utilaje agricole etc.
  • Credite rapide – sunt creditele oferite de IFN-uri (Instituții Financiare Nebancare) pe termen scurt de la 15 zile – 1 lună (până la salariu) până la câtiva ani. Aceste credite se pot oferi cu foarte mare ușurință (cele mai rapide fiind în câteva ore), fară prea multe acte, de multe ori puteți primi împrumut chiar daca figurați în Biroul de Credit. Dezavantajul aici este că acestea au costurile mult mai ridicate ce diferă de la o instituție la alta iar sumele sunt destul de mici.

De asemenea, cardurile care au o anumita limita oferită de bancă sunt tot o formă de împrumut/credit. Acestea sunt de două feluri:

  • Card de credit sau cardul de cumpărături – destinat special pentru a face cumpărături – dobânzile sunt în medie 25%/an;
  • Card de debit cu overdraft (descoperire de cont / limită de credit) – aici dobânzile au in medie 15%/an, depinde de bancă.

Un aspect foarte important de reținut în cadrul oricărui împrumut este DAE. Dobânda anuală efectivă – aceasta exprimă sub forma procentuală costul total al unui credit (dobânda, comisioanele de analiză/administrare/acordare etc). Uniunea Europeană a impus ca orice instituție financiară să afișeze acest procent pentru a ajuta clienții acestora să poate compara cu ușurință costul creditelor. Dobânda DAE se modifică în funcție de sumă și durata împrumutului.

Tu ce produs financiar folosești și de ce?

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *