Așteptări versus Realitate: 7 Lucruri De Înțeles Despre Angajarea Unui Fotograf Profesionist

Fotografia profesională sună ca și cum ar fi o muncă distractivă, nu-i așa? Poți să te joci cu echipament elegant, să faci acel lucru pătrat artistic cu mâinile pentru a încadra scena și să postezi un milion de portrete demne de Pinterest pe blogul tău sau pe Facebook la fiecare câteva zile. Ce ar putea fi mai bun, nu?

Greșit.

În timp ce fotografii profesioniști, în ansamblu, își plac cu adevărat joburile, există mult mai mult decât ora de aur și câteva pătrate artistice bine plasate. Deoarece fotografia digitală a făcut ca industria să pară atât de accesibilă, clienții presupun uneori că experiența va fi o chestiune de a plasa comanda și de a o primi imediat și exact așa cum au cerut.

Dar arta nu funcționează așa. Dacă sunteți un potențial client de fotografie în căutarea unui profesionist, s-ar putea să vă pregătiți pentru dezamăgire fără o vedere realistă a ceea ce se întâmplă în culise. Cu toate acestea, dacă intri cu așteptări rezonabile (dintre care un profesionist va ști să le stabilească în primul rând), sunt șanse să fii destul de mulțumit de realitatea imaginilor tale finale.

Iată șapte așteptări ale fotografilor și clienților lor care adoră să se bată cu capul și cum să le evite:

1. Disponibilitate

Probabil că nu veți rezerva un fotograf în săptămâna în care îl suni. În funcție de tipul de lucru de care aveți nevoie, un fotograf profesionist poate fi rezervat cu luni în avans. Știi cum ai început să vezi promoții pentru ședințele de Crăciun a doua zi după Halloween? Există un motiv pentru asta.

Pentru portretele sezoniere de orice fel, este o idee bună să rezervați înainte de sezonul în cauză. Motivul este (așa cum vom discuta mai detaliat mai târziu) o bună post-procesare necesită timp. Dacă doriți ca o fotografie să apară pe felicitarea dvs. de Crăciun, este puțin probabil să o fotografiați cu o săptămână înainte de Crăciun cu un profesionist. Ei trebuie să trimită, să editeze și să vă livreze fotografiile. Veți fi stresat, probabil că vă vor percepe o taxă urgentă dacă chiar sunt de acord să facă treaba… pur și simplu nu merită stresul.

Nunțile sunt și mai intense în acest sens. Fotografii de nuntă experimentați vor avea de obicei rezervat întregul sezon cu trei până la șase luni (uneori chiar și cu un an) în avans. Este o investiție mare, așa că luați în serios faza de planificare atunci când selectați un fotograf.

 

2. Costurile

Clienții care apelează la fotografi pentru prima dată se confruntă adesea cu un mic șoc atunci când își dau seama de costul real al fotografiilor de calitate.

Dacă țineți cont de timpul petrecut pentru planificarea, fotografierea și post-procesarea imaginilor dvs., împreună cu costurile vertiginoase ale echipamentelor și așteptările alimentate de Instagram… s-ar putea să descoperiți că fotograful dvs. vă oferă de fapt o afacere.

 

 

 

 

3. Structura de plată

Nu te simți ofensat dacă fotograful tău cere un depozit. La urma urmei, fotografii profesioniști (cel puțin cei buni, cu experiență) tind să aibă calendarul foarte plin. Dacă rezervați un loc și apoi anulați, acesta este un loc pe care fotograful dvs. l-ar fi putut ocupa cu un alt client plătitor.

Pe de altă parte, fotograful dumneavoastră probabil nu lucrează tradiționalul de la 9 până la 5, așa că fiecare fotografiere este un act de echilibrare a programului. Este posibil să fi jonglat cu planurile personale sau cu alte termene limită pentru ca intervalul tău de timp să funcționeze. Depozitul dvs. asigură că, dacă nu primesc o compensație completă pentru timpul pe care și-au angajat să lucreze pentru plată, cel puțin nu vor fi în groapă pentru asta.

Depozitele nu protejează doar timpul fotografului tău; ar putea avea nevoie de echipament special sau recuzită pentru filmarea dvs. sau ar putea închiria echipament. Știați că echipamentul fotografic necesită întreținere? (Și că întreținerea costă bani?) Aceste cheltuieli sunt din buzunar fără depozit, ceea ce este o mare problemă dacă omiteți rezervarea.

 

4. Durata asistării la eveniment

Când plătiți pentru o sesiune de două ore sau acoperirea unui eveniment de 10 ore, ar trebui să beneficiați de două ore sau zece ore întregi, cu excepția cazului în care vă simțiți complet mulțumit cu mai puțin de atât. Cu toate acestea, s-ar putea să fii surprins de cât de repede trece o ședința de două ore sau un eveniment de 10 ore. Schimbările de garderobă, mutarea într-o locație nouă și treaba generală de a-i face pe toți să arate în aceeași direcție mănâncă timpul sesiunii, dar vei fi atât de ocupat să încerci să faci totul perfect încât s-ar putea să nu ai timp nici măcar să-ți verifici ceasul.

Timpul fotografului tău (la fel ca și al altor profesioniști) este valoros. Dacă acesta este de acord să rămână mai mult timp, acesta este un lucru, dar nu este obligatoriu, așa că fiți pregătiți pentru sesiunea foto/video și nu o prelungi tratând-o ca pe un eveniment social de amploare.

 

5. Livrarea materialelor foto/video

Fotograful dvs. ar trebui să vă poată oferi o estimare a timpului pentru livrarea imaginilor finale și/sau a așteptărilor. Ei se bazează pe propriul ritm de editare, pe volumul lor de lucru în perioada evenimentului dvs. și pe stilul pe care l-ați transmis pe care l-ați dori.

Dacă fotograful dvs. nu oferă o estimare voluntară, este în regulă să cereți una! Dacă o fac, așteptați până la cel puțin o săptămână înainte de cel mai lung interval de timp în care v-au citat înainte de a-i deranja cu e-mailuri sau mesaje „unde sunt fotografiile mele”. Este perfect natural să fii entuziasmat, dar fotografia bună necesită timp, atât la filmare, cât și după aceea.

Dacă fotograful tău te eschivează în mod deliberat sau nu mai comunică după termenul limită pe care te-a citat, aceasta este cu totul altă problemă. Dar! Înainte de a merge pe rețelele de socializare cu indignarea ta, retrage contractul pe care l-ai semnat și găsește câteva fraze specifice pe care le poți menționa în următoarea ta comunicare cu fotograful. Dacă tot nu răspund și termenul limită a trecut de mult, ar putea fi timpul să vă uitați la opțiunile legale.

 

6. Tipul de fișiere primite

Există o epidemie în jur. O epidemie de fișiere RAW. Prietenii tăi fotografi semi-profesionişti îți pot oferi sfaturi pentru a cere aceste fișiere, deoarece acestea conțin toate informațiile vizuale din fotografie și pot fi editate mai flexibil.

Dă din cap și zâmbește-i prietenului tău bine intenționat și apoi mulțumește-ți fotografului profesionist pentru JPEG-urile editate și îngrijite cu grijă. Fișierele RAW nu sunt imagini perfecte care ies magic direct din cameră; de fapt, adesea nu arată atât de bine la început. Este posibil să nu le puteți vizualiza decât dacă aveți software-ul potrivit.

Fotograful tău care predă un fișier RAW este ca un bucătar care te pune într-o bucătărie cu toate ingredientele necesare pentru un fel de mâncare complex pe care nu l-ai făcut niciodată până acum. Dar nu există echipament, nicio listă de echipamente și nicio rețetă. Sigur, probabil că ați putea găsi rețeta pe Google și să puneți ceva împreună, dar ar dura mult timp și probabil că nu ar arăta sau nu ar avea un gust la fel de bun.

Deși s-ar putea să aveți motive sentimentale pentru a dori o anumită fotografie care nu a ajuns in materialul final, este doar o afacere proastă pentru fotograful dvs. să predea un produs prost. Dacă vrei toate fotografiile, iluminare slabă, fețe neclare, ochii închiși și toate, probabil că ai o armată de prieteni care mânuiesc smartphone-uri care le pot oferi destul de ușor.

Contra cost este posibil să vi se ofere totuși materialele brute, așa că luați legătura cu fotograful dvs.

7. Drepturi de utilizare a imaginii

De ce ar trebui să plătiți pentru imaginile dvs. de două ori?

Chiar dacă apareți în acele imagini, acestea nu sunt imaginile dvs. decât dacă drepturile vă sunt acordate în mod special în contract. De fapt, este posibil să fi semnat o versiune de model care dă fotografului tău permisiunea de a continua să-ți folosească fotografiile în portofoliul și materialele promoționale – sau într-adevăr în orice mod consideră potrivit. Fotograful preia imaginile, fotograful primește drepturile de autor.

Este important să ne amintim că fiecare fotograf (și client) este diferit. Deci, deși acesta este un set distractiv de linii directoare care va servi bine ambelor părți, nu este legea fotografiei. Cel mai bun mod de a evita dezamăgirea în relația client/fotograf este prin comunicare deschisă și puțină flexibilitate.